БСП напуска коалицията, ако МС гласува военна помощ за Украйна

“БСП ще напусне коалицията, ако МС гласува военна помощ за Украйна”, заяви на борсата в Първенец вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. 

Според нея трябва да се изчака какво решение в сряда ще вземе Народното събрание. “Много неща се говорят, мнозинството е „За“ да се възложи това на правителството, други са против”, коментира тя и повтори, че ако правителството гласува изпращането на военната помощ, БСП ще  напусне.

Въпреки това тя не прогнозира предсрочни избори. Нинова още веднъж повтори, че нито един патрон от България не е изпратен за Украйна и Русия. “България изнася оръжие за 50 страни, ако новият собственик на продукцията я изпраща за Украйна това е негово решение”, уточни тя.

На борсата в Първенец тя се срещна с производители и търговци, за да обсъди помощ за бранша, съобщиха от централата на “Позитано” 20. Производството на плодове и зеленчуци миналата година е подкрепено от държавата с 29 милиона лева, а тази година помощта е 53 милиона, като се предлага в актуализацията да бъдат отделени още 100 милиона лева.

“Бизнесът трябва да бъде подкрепен, заради високите цени на ел. енергията и на торовете, като помощта от 300 лева на мегаватчас от правителството остане и занапред”. Корнелия Нинова предлага и държавна помощ под формата на торове.Тя отново потвърди позицията, че при по- скъпи доставки на газ, след решението на Газпром да спре синьото гориво за страната ни, държавата трябва да поеме разликата в цената.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.