БСП: Конкурсите за ръководни постове се правят за партийци

Депутатите удължиха с 16 месеца срока за привеждане в съответствие на закона за органите за управление и контрол на публичните предприятия.

Това стана с приети на първо четене промени в закона. От БСП коментираха, че сроковете се удължават заради обявени конкурси за ръководни длъжности в редица министерства.

От ГЕРБ възразиха и обясниха, че промяната е необходима заради привеждане на закона в съответствие с приетата вече поправка в закона за лечебните заведения.

С удължаването на срока ще се даде възможност на всички останали публични предприятия, които не са привели в съответствие съставите на органите си за управление, да го направят в 16-месечен срок от влизане в сила на Закона за публичните предприятия.

Депутатът от БСП Христо Проданов възрази на конкурсите в министерствата с едни и същи изисквания, което по думите му е опорочаване на процедурите.

“Държавните предприятия единствено и само се използват за държавна хранилка на партийни калинки и за източване на средствата от държавните предприятия. И ще подкрепим това предложение единствено и само с цел да може да се удължи наистина достатъчно срокът за изпълнение на критериите и правилата, приети в закона, така че наистина да се спре един път завинаги с партийното назначаване на т.нар. бордоваци”, каза Проданов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова нарече саботаж отказът от бързото приемане на закона.

Според Дратикова отново се виждат двойни стандарти. “Нашата памет не е къса. Ние си спомняме и правилото 3/5/8 при назначаването на бордовете преди в други управления, когато вие сте били доминиращи и в съюз с други политически сили. В същото време наистина смятам, че подобни текстове, които дават едно просто решение – удължаване на срок, трябва наистина да бъдат приемани консенсусно, да не се използват за политическа пропаганда”, каза тя , цитирана от БНР.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.