БСП връща мандата, не намериха още 8 депутати да подкрепят кабинета “Василев”

БСП ще върне утре на президента неизпълнен мандата за съставяне на правителство, обяви Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП. Решението идва след като снощи Корнелия Нинова обяви, че има решение на партийното ръководство да се опита да състави кабинет.

Обяснението за изненадващия обрат – не е изпълнено условието на Националния съвет на БСП за приемане на законодателна програма и формиране на антикорупционно мнозинство, което да предложи Асен Василев за премиер. Това стана ясно днес, след като депутатите в парламента отхвърлиха предложението на БСП законодателната програма да влезе за гласуване в законодателния орган в утрешния ден. Видя се, че няма още осем депутати от ИТН, които да са готови да подкрепят правителство с мандата на БСП и премиер Асен Василев. За наличието на още осем готови да напуснат ИТН депутати съобщи Кирил Петков.

Свиленски посочи ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” като “виновниците, които хвърлят държавата в безвремие”. “Без председател на КЕВР,  без приети цени на топлоенергия и електроенергия и всичко, което ни предупреждават от КЕВР. Това остава в ръцете на тези, които днес саботираха да имаме правителство. Никой не трябва да има съмнение между зависимостите на тези четири партии”, коментира още той.

Свиленски беше категоричен, че от тук насетне всички въпроси за датата на изборите, трябва да бъдат отправяни към държавния глава. Също отговорност на Румен Радев ще бъде решението дали да разпусне веднага парламента или да изчака приемането на важно законодателство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.