Божков разказа “истинска история” за хазарта в комикс

Според политолога Даниел Смилов Божков не представя нови доказателства, а дава само детайли по случая

Обвинямият хазартен бос Васил Божков с прякор Черепа разказа в профила си в социалните мрежи във вид на комикси своята версия как се разпределят печалбите от хазарта. Божков е в Обединените арабски емирства, където се крие заради задочни обвинения за 18 престъпления. Бизнесменът е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима души, подбудителство към убийство на четирима човека, принуда и опит на изнасилване на жена, съобщи наскоро специализираната прокуратура.

Божков предпочете да изнесе своята версия за случилото се от Дубай. На 1 юни той оприличи себе си на Али Баба, а останалите участници в разпределението на печалбите от хазарта нарича разбойници.

Историята е представена под формата на картинки с описание към него в стил приказката за Али Баба и 40-те разбойника. Героите са нарисувани, но могат да бъдат свързани с реални лица. Той отбелязва, че всички прилики и събития са “доказуеми”.

С тези комикси Божков намеква, че е плащал 20% от печалбата от “Национална лотария” под формата на подкуп, за да може тя да се облага по различен начин.

Ето и неговата история.


Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата
избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба. През 2013 г. той открил нова пещера – „Национална лотария“. Пещерата била малка и
затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички
останали”, започва историята. “Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозиционната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум”, продължава Божков. През 2013 г., Георги Кадиев, депутат от левицата, предлага организаторите на тото, лото, залагания на спортни състезания и прочее игри да плащат 15% такса върху всички приходи, а за онлайн залаганията таксата да е 20% върху разликата между постъпления и изплатени печалби. На третата картинка е нарисувана среща между Васил Божков, премиера и финансовия министър, на която го пращат при главната разбойничка в бюджетната комисия. Тя отменила този закон изцяло, а после му казала, че ще гласуват същия, като ще променят само една точка. Вместо „само покер игри и турнири“, ще напишем, че „всички хазартни игри плащат 20% такса върху комисионните, които събират“, казала разбойничката, според Божков. След това разбойниците поискали 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона. Али Баба се съгласил да плаща на shaikata., пише още Божков

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

“Като през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна”, завършва разказа в комикси си Божков.

В интервю пред БНТ прокурорът от специализираната прокуратура Ангел Кънев заяви, че ще се провери истинността на карикатурите, но не даде повече подробности.

“Васил Божков не представя нови доказателства, а дава някакви детайли по случая”. Това коментира пред БНР Даниел Смилов по повод разказаната комиксова история днес във фейсбук профила на обвинения от прокуратурата в България бизнесмен Васил Божков, който от месеци се намира в Дубай. Според политолога бизнесменът не представя нови доказателства, които да подкрепят обвиненията към управляващите.

“Това, което той твърди, е, че той е получил на практика преференция да не плаща по-висок данък и по този начин е кумулирал доста големи средства, а срещу тази преференция му е било вменено задължение – днес твърди, че е 20%, преди това твърдеше, че е трябвало да издържа телевизии, близки до управляващите, или “Левски” – но основният му аргумент е, срещу тази данъчна преференция е поел ангажимент да отклонява средства към управлението”.

В предаването “Нещо повече” Смилов коментира, че това, което Божков изнася като информация, е достатъчно правдоподобно, за да заслужава да се разследва:

“Единият от вариантите е да се направи парламентарна временна комисия – добре балансирана и да положи максималното необходимо, за да постигне убедителен за хората резултат. Другото са действията на наказателните органи – съдилища и прокуратура. Прокуратурата трябва да си свърши така работата, че да убеди хората, че се действа професионално и независимо и не се спестява част от истината”.

Политологът посочи казуса с банкера Цветан Василев и делото “КТБ” и обясни, че най-лошият сценарий би бил и в случая с Божков да се стигне до подобно разтягане на съдебните процедури във времето години наред.

По думите на Смилов задачата на прокуратурата е сложна, защото има дълго трупано недоверие в нея.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.