БНТ почита паметта на Нери Терзиева с два филма

БНТ почита популярната журналистка Нери Терзиева, която почина днес, с два филма. “За Нери няма никога да можем да говорим в минало време”, пишат колегите ѝ от БНТ-Пловдив. В нейна памет тази вечер БНТ ще излъчи филма “Откраднати очи”, а  БНТ2 – документалния филм “Роднини”, на който тя е съсценарист.

Близките и колегите на Нери Терзиева са дълбоко разтърсени от новината за кончината ѝ. Дългогодишният корепондент в Турция и настоящ преподавател в Софийския университет в специалност “Тюркология” Нихал Йозерган заяви, че за нея тя е учител и духовна сестра, която ще остане като светла диря в целия й живот:

“Тя даваше всичко от себе си, тя не криеше нищо за себе си. Искаше всичко, което знае, да предаде целия опит на младите журналисти, които тепърва прохождат и това ѝ желание всъщност остана до края на живота ѝ. И двете сме пионери така да се каже в българската журналистика – на хора, които са от смесено потекло и точно затова я чувствам и като духовна сестра”.

Популярният журналист и водещ в Българската национална телевизия Йоана Левиева-Сойер, сподели, че никога няма да забрави първата си среща с Нери Терзиева в стаята на Екип 2 в БНТ:

“Тогава ние бяхме ново попълнение млади журналисти, все още студенти, които пристигахме в БНТ и тя имаше тази идея за Екип 1 и Екип 2 да бъдат създадени, за да има конкуренция, защото ние търсехме с кого да се съревноваваме. Нери беше вдъхновение за всички нас, беше учител. За мен беше и един от най-близките ми приятели в Пловдив. Изключително ми е мъчно за нея. Съжалявам, че си отиде толкова млада и съжалявам, че напусна толкова рано телевизионната журналистика, на която можеше да даде още много”.

“Отиде си Нери Терзиева. Отиде си от този свят, без да се оплаква и без да ни натоварва с многото здравословни проблеми, които имаше. Такава си беше Нери – винаги усмихната и готова да помогне на всеки. За съжаление, пред смъртта ѝ ние не успяхме да ѝ помогнем. Отиде си верен и дългогодишен съмишленик и незаменим приятел, на когото безрезервно съм разчитал и когото винаги съм ценял и обичал. Никой и нищо не могат да запълнят огромната загуба! Почивай в мир, Нери! Завинаги ще останеш в сърцата ни!”, написа президентът (1997-2002) Петър Стоянов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.