ЕК: Може да загубите свиневъдството си

Основателите на ЕС призоваха за федерация

България не е направила много, за да избегне разпространението на африканска чума по свинете, коментира в интервю за БНР еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис след като в три области – Русе, Плевен и Разград, е обявено бедствено положение заради разпространението на болестта, а индустриални комплекси се оказаха засегнати.

Парламентарната група на “БСП за България” поиска за ситуацията да бъдат изслушани в Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев и земеделският министър Десислава Танева.

“Точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал”, каза Андрюкайтис. Той предупреди, че властите трябва да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки и евентуалните последици от неспазването им.

“Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство”, каза той.

Екип на Европейската комисия е в момента в България, за да оцени щетите от болестта, като се очаква работата му да приключи днес, информира БНР.
Пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева се съгласи с оценката на представителя на Брюксел като добави, че приближаващите местни избори и желанието на политиците да се харесат на хората ги кара да пренебрегват предписанията на ветеринарите. От две седмици университетски професори са на терен, за да разясняват, че унищожаването на животните в частните дворове е неизбежно, каза тя. “Нямаме друг изход освен много бързо да се организираме и да убедим всеки член на екипите как да проведат мерките и съзнанието на всеки човек в тези райони. Тези мерки трябва да ги изпълняваме не за да докажем, че сме ги изпълнили, а за да се справим с болестта”, каза министърът.
Тя поясни, че след унищожаването на животните в частните дворове там поне две години не трябва да се гледат прасета. В свинефермите този срок може да се скъси до 40 дни при изпълнение на всички предписания.

Танева каза, че правилата на Европейската комисия не позволяват държавата да обезщетява хората, които гледат прасета за лични нужди в дворовете си, но допълни, че има случаи, в които става дума за 100 животни, а не за 1-2. “Ние търсим вариант да ги подкрепим, защото се гледат заради традицията ни”, добави тя.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.