Банско е под строга карантина

Зимният курорт Банско се поставя под строга карантина, съобщи на извънреден брифинг тази вечер ръководителят на Националния щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНР.

По-рано стана ясно, че в Благоевградската болница има двама пациенти с коронавирусна инфекция, а три от установените през последното денонощие случаи на Covid-19 имат връзка с Банско.

От 19 часа тази вечер за две седмици курортният град е поставен под карантина заради откритите нови случаи на коронавирусна инфекция, за които беше съобщено по-рано от Националния оперативен щаб.

200 са чуждите туристи, които все още са в курорта. Ще им се даде възможност за 24 часа да го напуснат, като тези от Великобритания и от Израел вече са го направили.

Карантината означава, че градът вече е с контролно-пропускателни пунктове и никой не може да напусне територията на Банско.

Ще има снабдяване с хранителни продукти, увериха властите и призоваха да няма нарушители на карантината.

„Забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града“, каза ген. Мутафчийски

Лицата с постоянен адрес в Банско, които се намират в града, могат да се приберат в домовете си до 20 ч. на 18 март, каза той.

„Забранява се излизането по улиците на всички жители на Банско без основателна причина, а причината може да бъде основателна, когато касае – посещаването на тези отворени заведения – магазини за хранителни стоки, аптеки, здравни пунктове, банки, застрахователни институции, бензиностанции“, допълни Мутафчийски.

Той посочи, че никой не може да напуска или влиза в Банско освен:

-товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, стоки от първа необходимост, лекарства;

-служители, свързани с електроснабдяването, водоснабдяването и други комунално битови услуги;

-Здравните инспектори, полицейските служители, служителите на „Пожарна безопасност“, медицински лица, свързани с осъществяване на спешна медицинска помощ, която не биха могли да получат нуждаещите се в Банско.

Междувременно днес правната комисия в парламента обсъди законопроект за извънредните мерки, внесен от депутати от ГЕРБ, в който са разписани всички извънредни мерки, които правителството предприе – затварянето на училища, детски градини, забраната за големи събирания на обществени места, затварянето на молове, салони за красота и пр. Остават отворени хранителни магазини, аптеки и пекарни при положение, че не се допускат струпвания на хора. Препоръките от днес са да не се събират двама души на открити пространства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.