Асен Василев търси подкрепа за кабинета

“Продължаваме промяната” към момента не разполагат с подкрепата на 121 депутата и дали ще има предсрочни избори зависи от съвестта и начина на вземане на решение на няколко народни представители.

Това заяви за Българската национална телевизия кандидатът за нов премиер Асен Василев.

Той изтъкна и че няма намерение да преговаря с лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов:

“С г-н Трифонов и въобще с “Има такъв народ” ние имаме много сериозни различия по които трябва да се води политика и целите на тази политика. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фири да взимат големи поръчки, да са предварително избрани”.

“Трудно виждам как “Продължаваме промяната” може да взаимодейства по този начин с някой и затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите. В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки”, коментира още Василев.

Според кандидата за премиер дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на “Продължаваме промяната” ще зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията.

Асен Василев отбеляза, че на този етап ще се търси подкрепа за програмата на проектокабинета и начинът, по който ще работи, като би било прибързано да “тръгнем да сглобяваме кабинет преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа”.

На въпрос на водещия на “Панорама” във връзка с изгонването на 70-те руски дипломата, Василев заяви, че решението е взето по препоръка на Външно министерство и че според него това решение е правилно. “Кирил Петков го е взел по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад на Външно министерство за точно 70 души. Поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти”.

Относно публичните финанси Асен Василев посочи, че държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета:

“В момента имаме приходи с 1,1 млрд. лева повече от разходите към 30 юни 2022 г. Имаме над 8 млрд. лв в единната сметка. Към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. Фискално страната стои много стабилно”

Радев: България е в криза

България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. По Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш.

Това каза президентът Румен Радев, който връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“. Премиер ще бъде Асен Василев, както по-рано днес съобщи Кирил Петков.

Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, надеждна защита на обществения интерес, а това значи отговорност и усилия за съставяне на правителство, което да отговори на интересите на българските граждани.

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България, допълни президентът след връчването на мандата.

“За мен това е една огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме Кабинет. Важно е също така той да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на българската държава така, както и първият кабинет на ПП го прави. Благодаря за мандата”, коментира Асен Василев.

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи състав на правителство. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.