Асен Василев поведе с няколко дължини в състезанието за гласа на левия избирател

Михаил Рангелов

Ще „изяде“ ли Асен Василев електората на Стефан Янев? Какво става с общото дясно явяване на избори, за което си мечтаят хората на Христо Иванов? Каква ще е съдбата на коалицията ПП-ДБ-БСП? Може ли да се водят разговори за правителство с ГЕРБ?

Няколко въпроса на които отговор даде в интервюто си единият от двамата водачи на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Трябва да отбележим, че този път на екран видяхме един пораснал лидер, който очевидно е усвоил едно от основните правила – „в политиката никога недей да казваш никога“ – в ПП вече са се научили какво и как да говорят – един от основните им проблеми от началото на младата им политическа кариера. Василев вече е умерен по отношение на изказванията си, включително и за „Газпром“ и войната в Украйна.

Най-важното обаче бе заявлението на Василев, че партията „ПП“ седи в центъра на политиката и не е прокси на грантовите десни, което априори би направило едно общо явяване на избори с ДБ нормално. Мечтата на ДБ за използването на ПП като ракета-носител очевидно няма да се случи и хората на Христо Иванов ще трябва доста да се потрудят за самостоятелен добър резултат в следващия парламент.

Заявката на ПП за центъра е доста амбициозна – по подобен начин се развиха кариерите на НДСВ и на ГЕРБ. В крайна сметка обаче НДСВ залезе някъде в миналото, а ГЕРБ се оказаха нито дясна, нито центристка партия, а чисто клиентелистка, с лек корупционен уклон.

Очевидно в ПП са наясно с предизборните нагласи и посланието на Василев е доста смел ход. ПП имат достатъчно почитатели вдясно, като до известна степен си ги делят с хората на Христо Иванов. Истинският потенциал на ПП обаче са избирателите в център-ляво – таргет група, към която имат апетити партии като „Български възход“ на Стефан Янев и донякъде „Възраждане“.

Тласък за намесата на Асен Василев вляво дава и неадекватното поведение на Корнелия Нинова, което отблъсна голяма част от левите избиратели от БСП. Само и само за да задържи властта в партията Нинова я капсулира на принципа „след мен и потоп“. Неслучайно един по един отпадат най-близките й хора, като последен от нея се отрече икономическия експерт и неин заместник като министър Димитър Данчев. Стигна се до парадокса икономическите теми от страна на БСП да се коментират от Иван Ченчев, който е известен единствено с миналото си като пресаташе на футболния клуб „ЦСКА“.

Именно поведението на Нинова оставя една голяма аудитория от ляво и ляво-центристко насочени избиратели без сериозна опция за гласуване. „Възраждане“ са твърде националистически и екстремистки настроени, а тюрлю-гювечът „Български възход“ дори още не е качествено забъркан, за да има някакви претенции.

Точно в правилния момент идва заявката на Асен Василев за център-ляво. Политиката в социалната сфера е едно от добрите постижения на кабинета „Петков“, благодарение както и на министъра от БСП Гьоков, така и на Асен Василев, който успя да осигури средства за социалните дейности. Именно затова ПП има един силен коз пред левите избиратели – „постигнатите леви цели с десни политики“. И ако това е направено по съвет на някой ПР, Василев задължително трябва да продължи да работи с него.  

Състезанието за привличането на левите избиратели тепърва започва, но можем да сме категорични, че в него ПП вече плува с няколко дължини напред.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.