Арестуваха шефа на TAD Group за кибертероризъм

Собственикът на фирма TAD Group Иван Тодоров се е прибрал от Канада и е арестуван на летището по обвинение в кибертероризъм. От Спецпрокуратурата обявиха, че Тодоров е пътувал с редовен полет ТК 1027 на “Търкиш еърлайнс” от Истанбул и е пристигнал на “Терминал 2” на летище “София” в 9:05 ч. сутринта.

На основание на издадената му Европейска заповед за арест той е задържан от служители на “Гранична полиция”. Предстои да му бъде предявено повдигнатото обвинение, както и постановление за задържане до 72 часа.

Преди седмица, преди да получи обвинението за подбуждане към кибертероризъм, Тодоров замина за Канада, като чрез адвокатите си обясни, че е на планирана отдавна среща, свързана с друг негов бизнес.

Тодоров е собственик на фирмата, в която работи арестуваният неотдавна за източването на данните на няколко милиона граждани и фирми от НАП – Кристиян Бойков. Той получи обвинение за това, но бе пуснат с най-леката мярка “подписка” от ареста, впоследствие променена на гаранция от 20 хил. лв. след като НАП обяви, че източените данни не са въпрос на национална сигурност. По-късно арестуван бе и търговският директор на фирмата Георги Янков, който също е освободен срещу парична гаранция от 20 хил. лв.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.