Арестуваха зам.министър на околната среда и още петима

СН. БНТ

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков, бивш директор на РИОСВ – Плевен и още петима души се разследват за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия. Шестимата са задържани за 24 часа, а утре ще стане ясно на кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От януари до сега Живков е упражнявал натиск на свои подчинени при издаването на разрешителни за италианския боклук, като ги принуждавал да дадат разрешителни на дружества, които не отговарят на изискванията и да отказват разрешителни на изрядните, каза Милева.

Според нея по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България. От тази схема се е възползвало и търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обаче заяви, че няма да поиска оставката на заместника си. Защото контролът, свързан със съхраняването на отпадъци, внесени в страната, се осъществява от регионалните екоинспекции, а не от заместник-министъра.  

“Аз съм работил много добре с този човек. Не мога да искам оставка на никого. Те се назначават и уволняват от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов. Аз назначавам всички от зам.министър надолу. Притеснен съм, защото ще трябва да работя сам, а ще ми е трудно. Разпоредил съм няколко проверки в страната на съответни адреси, които са ми дадени сутринта рано-рано. Изпратили сме хора в цялата страна”, каза Димитров, цитиран от БНР.

Той призова за по-бърза процедура за закриване на нерегламентираните площадки за съхранение на отпадъци в страната. “Трябва всички площадки, които вече сме установили, да дадем предписания да изкарат боклуците от там RDF. Също така да контролираме, какво отива в циментовите заводи, за да не се окаже, че нещо влиза от чужбина и примерно, отива там неправомерно. Или влиза от чужбина и отива по сметищата на страната, регионалните депа. Хората имат депо за 10 години, ти като им го напълниш за две, хората им е проблем – или да отидат в деретата”, допълни Димитров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.