Англия търси работници от България

Независимо, че Англия заяви, че от 2021 г. ще преосмисли политиката си по отношение на наемане на работници от Източна Европа и предимство ще имат тези с висока квалификация, страната им си остава силно зависима от работници от Румъния и България. Нуждите са за над 70 хил. берачи на плодове и зеленчуци. Допълнително има над 20 хиляди места за болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания и други позиции, които изглеждат неприемливи за англичаните.

Данните за земеделските работници са на Националният земеделски съюз (NFU). Призивите безработните англичани да станат сезонни работници, които бяха отправени включително и от принц Чарлз, не свършиха сериозна работа и англичаните не се организираха в модерна “земеделска армия” .

Това е причината и в годината на коронавируса сайтовете за работа у нас да са пълни с обяви за набиране на берачи на земеделска продукция, на гледачи в домове за стари хора и на строителни работници. Силно зависим от чуждестранна работна ръка е и сектора на здравеопазването. Миналата година в Западна Европа се трудеха над един милион български сезонни работници – основно в Испания, Великобритания, Германия и Италия. Само в Германия, по данни на КНСБ, е имало 300 000 души. Работата, която се предлага към днешна дата е в бране, изграждане на тунели,в пакетажни цехове, болногледачи и т.н

В обявите за работа, които са пуснати в сайтовете у нас пише, че работниците трябва да бъдат годни за работа и здрави, за да могат да се справят с естеството на работа. Много работни места има за засаждане, разпространение и напояване. Заплащането е на базата на норма, което означава, че бързите берачи ще печелят значително повече от минамалната работна заплата в страната. Осигуреното минимално заплащане е 8.23 GBR + или норма час , допустими за всеки работник. Заработката на седмица може да достига 400-450 GBR на седмица( зависимост от качествата му). Настаняването е във ферма, в каравани по 4, 6 или 8 души. В повечето от обявите е отбелязано, че заминаването е веднага.

Англия изпитва недостиг и от асистенти в социални домове за лица с увреждания. Заплатата, която се предлага е £ 1780 – £ 2175. Изискването е за разговорен английски и минимален опит. Ако такъв липсва, кандидатите се обучават безплатно. Настаняването е в квартири, които са близко до социалните домове.

В годината на коронавируса е сериозен въпросът за безопансотта на здравето на сезонните работници. Основен акцент в разговорите на европейските министри е осигуряването на максимална сигурност за работниците и спазването на санитарните изисквания

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.