Администрацията ще е с намалени възнаграждения заради COVID-19

Томислав Дончев: Ще осигурим публичност и прозрачност при работата с медиите

Държавната администрация ще понесе солидарно с работещите в частния сектор спада на възнагражденията епидемията с коронавируса. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

От началото на извънредното положение вече е спряно изплащането на всякакви суми за допълнително материално стимулиране, поясни той. Такова се дава четири пъти годишно въз основа на оценката на работата на изпълнението. Допълнителното материално стимулиране замести премахнатия по времето на финансовия министър Симеон Дянков клас прослужено време. По думите на Дончев премахването на извънредното положение, чиято крайна дата засега е 13 май, е в обществен интерес.

„Въвеждането на извънредното положение беше първата реакция на държавата, за да се справим, не само да смекчим първия удар“, каза той и припомни, че оттогава и управляващите, и гражданите, и бизнесът са извървели дълъг път – от внос на предпазни средства и медикаменти до организиране на собствено производство, както и създаване на навици у хората да се пазят. „Приближаваме се до живота, който познавахме преди пандемията“, смята Дончев.

Помолен да конкретизира дали и кога ще заработят детските градини, Дончев уточни, че държавата изчаква да види опита на държавите, които вече ги отварят, защото учените са разделени на две равни групи „за“ и „против“. Един от междинните варианти по думите му е да се започне с отварянето на средищни детски градини – всяка втора или всяка трета, в които хигиенните мерки да са повече, а персоналът – по-млад.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.