Агенцията по храните избила 174 хил. кокошки, стопаните твърдят, че птиците били здрави

Българската агенция по храните изби 174 000 здрави кокошки носачки на втория по големина производител у нас фирма АНДИП.

Първо от БАБХ заявили, че ще окажат съдействие, както и в други подобни случаи на инфлуенца в България, при които животновъдните обекти бяха запазени след ликвидиране на птичи грип  и след дезинфекцията. Решението на Агенцията обаче рязко се променило и без писмени мотиви и становище са избили птиците, твръдят от пострадалата фирма.

От АНДИП са категорични в съобщение до медиите, че БАБХ рязко и нелогично си е сменяла позициите. С избиването на птиците и затварянето на производствения процес 100 български семейства са оставени без препитание. Фирмата е получила откази от страна Агенцията по храните да вземе проби, въпреки молбите им. Бе ни изпратена комисия, която след целодневен престой и отзивчивост от наша страна, не ни издаде дори протокол. Решения в рамките на един месец не получихме”, твръдят пострадалите. И до този момент исканията от нас са оставени в мълчалив отказ.

От фирмата питат, ако е имало опасност от зараза, защо Агенцията не е умъртвила веднага птиците, а го е направила един месец по-късно. Фирма АНДИП притежава валиден защитен най-висок международен стандарт (IFS), а изведнъж се констатира от БАБХ точно обратното.

Това не е първият скандал с БАБХ. На Агенцията бе отменен акт от семейство от село Болярово, което отказа стадото им от овце да бъде избито миналато лято. Фермерите твръдяха, че овцете са здрави, а Агенцията искаше да ги убие заради съмнения за чума. Стадото се оказа жизнено, а съдът в Елхово отмени глобата от 1900 лв., която им наложи БАБХ затова, че не са ги допуснали да убият животните. “Компетентността на фермерите в Болярово не е
достатъчно солидна. Отиваме на втора инстанция”, каза Дамян Илиев от БАБХ. Според него заради нежеланието на собствениците да бъдат унищожени животните им, България продължава да е страна със статус “с чума по дребните преживни животни” и това ще
важи още шест месеца, тъй като огнището в Болярово не е
унищожено, обясни шефа на БАБХ. Агенциято бяви фермата на стопаните на неизбитите животни за нелигитмна.

1 Comment

  1. Мърлява и безконтролна работа на дерибеи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.