Защо забравяте проблемите на „социалистическа“ София

Автор: Иглика Горанов, сп. Икономист

 

иглика коментар

Насред скандала с фалшивата реституция на метростанцията в кв. „Младост-3″, главният архитект на София Здравко Здравков отчете едногодишната си работа и начерта планове за бъдещето на София, които изглеждат грандиозни, модерни и артистични. Така например високите сгради ще вървят като овцете след стадо и естествено ще образуват едно сити на входа на София около метростанция Интер Експо Център, обясни Здравков. Такива ситита ще се появят и около жп гарата, в района на аерогарата, стига да го позволява Гражданска авиация и всичко това грандиозно строителство ще бъде дефинирано в Закона за устройство и застрояване на Столична община, който беше внесен в предишния парламент. И отново ще бъде внесен в настоящия.

В плановете за модерна София влиза и удължаване на естествената пешеходна зона по Витошка. Тази обновена София включва и облекчителни режими за създаване на детски площадки върху зелени площи, както и велоалеи в кварталите.

Идеите определено са атрактивни и хващат окото. Само че наред с тях има сериозни проблеми, които са се скрили в кварталите. Като например какво да прави общината с наследството на социалистическа София. До няколко години голямо количество панелни блокове ще са негодни за живеене, защото срокът им на годност изтича и всичко в тях ще протече. Независимо от тази опасност, никой от общината не казва какво следва за собствениците на въпросните жилища, които не са собственици на земята под блоковете. Не е ясно тези собственици в други общински жилища ли ще бъдат настанени или ще трябва да живеят на палатки и по квартири. Специалистите казват, че за да се продължи живота на тези панелки, трябва политика и желание за помощ от страна на местната власт и държавата. Като например санирането да започне от най-застрашените блокове. В момента програмата, която се плаща от националния бюджет, включва тухлени сгради от по-нов тип строителство, което е пълен абсурд.

Създаването на регистър на блоковете, които имат проблеми в големите „квартални спални“ като „Младост“, „Люлин“, „Дружба“ и пр. е наистина добро начало, което може да покаже проблема. По признание на главния архитект пред „Икономист“ до момента само 161 блока имат технически паспорти и им е направено обследване, защото са кандидатствали по програмата за енергийна ефективност. А какво става с другите жители на стотици блокове, които не са кандидатствали по програмата, защото сега управляващата „Атака“ ги наплаши сериозно, че санирането е една голяма измама от страна на държавата с цел да ги ограби?

След като е очевидно, че Законът за етажната собственост не работи добре и хората не са убедени в ползите от общите събрания, най-естественото нещо е кметовете да ускорят работата по изготвяне на технически паспорти на сградите след като собствениците им не го правят. Този срок вече изтече през 2015 година и беше удължен до 2020 г. Дотогава я камилата, я камиларят за блоковете строени в края на 50-те години на миналия век. Ако общините се включат в обследването ще могат да задължат собствениците да си платят укрепването на сградите, където това е възможно и необходимо.

В интерес на истината не само наследството на социализма, а и законите от първите години на демокрацията също тежат на на Столична община. 27 години след промените общинарите разтръбиха, че е крайно време да се сложи край на връщането на ниви от поземлените комисии в урбанизираните теротории, които после СО да изкупува на цени 10 пъти над реалните, за да може да строи. Такива проблеми има не само в Младост, но и в кварталите „Малинова долина“, „Симеоново“, „Дружба“, „Обеля“.

Очевидно е, че каквито и визии за София да се правят, тяхната реализация минава през разрешаването на проблемите от нейното минало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *