Заради църквата – г-н Велинов, не тропайте с ботуши!

В момента на Българската православна църква й трябва една здрава ръка, трябва й човек, който да тропне по масата. Този милиционерски, извинете, възглед, изповядва не друг, а Емил Велинов, директор на правителствената дирекция по вероизповеданията. И понеже упоменатият държавен чиновник видимо вижда достатъчно здрава ръка единствено в 43-годишния пловдивски митрополит Николай, вече споделя публично, от ефира на БНТ, че един нов църковен събор може да промени устава на БПЦ в нужната посока, т.е. да промени изискването патриархът да е над 50 годишен.

Всичко това се случва само ден след кончината на патриарх Максим и безспорно е кощунство. Но в същото време ужасяващо точно се вписва в традицията за отношенията между българската държава и вероизповеданията. Защото кой, ако не държавата е обременен с отговорността за това, че само трима от действащите митрополити на БПЦ не са били агенти на Държавна сигурност, а в агентурни мрежи са и някои от останалите вероизповедания. Без съмнение иде реч за немалко здрави ръце, които са тропали по масата, когато са преценявали – те или ръководещите ги офицери от ДС.

Директорът Емил Велинов вероятно много ясно съзнава, че със своето изказване пряко, директно и грубо се намесва в делата на църквата. А следователно нарушава и конституцията, където е написано, че вероизповеданията са отделени от държавата. Което пък извиква въпроса дали това е правилният човек за глава на дирекцията по вероизповеданията?!

Бедата не е само в приказките на държавния чиновник. По-голямата беда, бедствието е в това, че има пропаст между църквата и миряните, които все по-рядко тръгват по пътя към храма. Църквата отдавна е загърбила своята социална роля и я е оставила в ръцете на „бели лястовици”, като отец Иван от Нови хан. Но малцина са като него… Други проповядват – прости им, Господи – от прозорците на мутренски автомобили; потънали в прекалено светски разкош, заменили смирението с преклонение пред властта, егото си и търговията с индулгенции.

Заради всичко това – замълчете г-н Велинов, не тропайте с ботуши върху земята, която още не е приютила тленните останки на партриарх Максим!

Заради благоприличието, но и заради законите – нека държавата подкрепя църквата с уважение към делата и религията й, а не с кадруване!

И нека оставим църковните деля в ръцете на паството и архиереите, които сами да извървят пътя помежду си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *