Започват горещниците, жълт код за бури в три области

В три области в страната е обявен жълт код за гръмотевични бури, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Пазарджик и Смолян.
Ще има валежи от дъжд, на места интензивни и значителни по количество. Сумарно за денонощието се очакват количества до 15-30 л/кв.м.
При жълт код за гръмотевични бури хората трябва да бъдат внимателни особено в планински, горски и открити местности. Възможни са ограничения при дейности на открито.

От днес започват Горещниците. Празниците са в чест на огъня и са считани от традиционния народен календар за трите най-горещи дни през лятото – 15, 16 и 17 юли.
В живота на българина огънят винаги е играл много важна роля и на практика около него и огнището се въртят твърде много обреди и религиозни обичаи. На днешния ден, 15 юли, се чества Денят на Свети Кирик и Света Юлита, следващите дни са посветени на Мъченица Юлия и на Света Марина. В тези дни българите вярвали, че огънят слизал от небето. Той винаги е носел на хората и благодат и стихия, и опустошение. По време на Горещниците традицията забранява полската работа. Вярва се, че в тези три дни ако някой от стопаните отиде и започне да жъне нивата, Господ ще запали неговите снопи. Жените също са ангажирани само с домашните си задължения, но не се работи тежка работа. Не се пласти, не се коси, защото се смята, че и снопите, и нивата ще се запалят от небето. Хората са вярвали, че ако някой наруши забраните – градушка или пожар ще унищожи реколтата.
Преди много години на първия горещник се е изгасявал огънят от всичките огнища. По време на втория горещник хората не са палили никакъв огън, а на третия горещник – денят, в който се чества огнената Света Марина, се подновявал огънят чрез така наречения нов или жив огън. Това е един много стар, много установен обред и при извършването му и запалването на новия огън, всички хора от селото са си взимали от него и са подновявали своя огън като са го пазели до следващата година до новите Горещници.
Тези празници са съпроводени и с молитви за дъжд, свързани са и с гадания. В много райони на страната по това какви са тези три дни и съответно дали са достатъчно горещи, хората гадаят какво ще бъде времето през януари, февруари и март. Ако слънцето пече силно през всеки един от дните, зимата ще бъде топла, без снежно натрупване, без виелици и т.н. Сред народните вярвания е било, че ако по време на Горещниците един болен човек се изкъпе в топли минерални извори, болестите ще избягат от него и той ще се излекува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *