За ползата от скандалите във ВСС

Автор: Иглика Горанова, сп. Икономист

иглика коментарМагистратската общност и парламентът дадоха сигнал, че за правосъдната ни система има надежда да се отлепи от дъното на общественото доверие. Безкрайните скандали във ВСС имаха положителен ефект – отвратиха сериозно магистратската общност, която предпочете да избере професионалисти, вместо зависими хора, завършили право в школата на МВР в Сименово.

За изненада на някои шефове на съдилища техните подчинени не гласуваха за посочените им в списък от имена, а заложиха на хора със сериозни биографии. Така магистратите отрязаха възможността в квотата им от 6 души в бъдещото правителство на съдебната власт да има явно зависими хора, чиято единствена цел е да се карат помежду си и да излизат с решения, които са обидни за правосъдната система. поглед върху имената дава надежди, че в следващия ВСС няма да има хора като представляващия ВСС Димитър Узунов, който забърка поредица от интриги срещу свои колеги, обвинявайки ги в националния ефир в конфликт на интереси, в присвояване на евросредства, без да им се извини след като се изясни, че е излъгал и е уронил престижа им. И който зад гърба на колегите си взимаше решения кой да ги представлява пред експертите от ЕК, които написаха доклад за състоянието на прокуратурата.

На представителите на държавното обвинение, които са зависими от главния прокурор, който им началник и който не отговаря пред никого освен пред себе си, се нолижи да избират три пъти, докато излъчиха своите кандидати. Положителното е, че те не са публично  известни с грандиозни скандални факти. Единствено следователите не избираха реално, защото кандидатът им беше единствен -досегашният директор на НСлС Евгени Диков.

Скандалите във ВСС се оказаха отрезвяващи и за парламента, който по закон номинира представители за следващия ВСС и който трябва с мнозинство от две трети да избере 11 души- 6 в съдийската колегия и 5 в прокурорската. Вече е ясно, че четирите политически сили – ГЕРБ, ОП, БСП и ДПС ще си разпределят позициите в следващия ВСС в съотношение 4:3:2:2. Заради подкрепата, която трябва да се събира, сред номинациите на политическите сили не се забелязват силно дразнещи имена като изключим предложението на Обединени патриоти за Йордан Стоев, прокурорът отказал да разследва Делян Пеевски, предложението на ГЕРБ за Боян Магдалинчев, зам.-председател на ВАС, известен като близък до шефа си Георги Колев и кандидата на ДПС Пламена Апостолова, която е сочена за близка до Цацаров.

На въпроса какъв е профилът на следващия ВСС може да се каже, че има вероятност той да предпочита да пази авторитета на инстутицията и вероятно ще предпочете да избягва политически спорове.

Т. е с малко повече късмет и  по-малко политическа намеса, може и да станем свидетели на един работещ ВСС. От който се очаква да реши неотложните проблеми на магистратите – за натовареността, кадровото израстване и спазването на професионалната етика. Както и да наказва липсата на професионализъм и двойните стандарти, които подкопават доверието към цялата правосъдна система. Ако това се случи и бъдещите членове на ВСС предпочетат да заложат на принципите, може и да се отлепим от дъното на класациите, в които България е натикана по критерии „върховенство на правото“. Ефектът от една такава промяна ще е сериозен, както за гражданите, които искат повече справедливост, така и за привличане на инвеститори, които държат на върховенството на правото не по-малко отколкото на данъчните облекчения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *