Юлиан Попов: Протестът бе и продължава да е основателен

Смятам, че този протест беше основателен и продължава да бъде, като големият проблем обаче е какво е неговото основание. Така министърът на околната среда и водите Юлиан Попов коментира пред радио „Дарик” недоволството на хората, което доведе до подаването на оставката на правителството на Бойко Борисов и назначаването на служебен кабинет. Според Попов, когато разговаряме за протестите, непрекъснато объркваме няколко неща, тъй като едно е гражданският протест, друго са исканията на гражданските организации, и трето нещо са икономическите интереси. Това са три напълно легитимни неща, които обаче в нашето съзнание объркваме, каза Попов. Той е на мнение, че хората в България са се почувстваха много неуверени и не наясно накъде върви държавата, нямали са доверие в политическия процес и в собственото си бъдеще. По думите на министър Попов това е един много сериозен проблем, тъй като в условията на европейска и световна икономическа криза натискът върху нагласите на хората е много силен и ако не им се вдъхне увереност тревогата е много голяма и те излизат на улицата.

Без съмнение най-важното е да осигури стабилността на институциите, да запази всички оперативни процеси на държавните институции, за да може държавата да продължи да работи добре, да вдъхне доверие на хората в тези институции и да съдейства за подготовката на честни избори, посочи още Юлиан Попов. Министърът добави, че правителството не може да осигури честни избори, но трябва да съдейства по всички начини.

Наследникът на Нова Караджова каза, че е впечатлен от работата на Министерството на околната среда и водите, където намерил една перфектна организация. Юлиан Попов е на мнение, че най-важните задачи в поверения му ресор са свързани с придвижването на ред процедури, които са задвижени във връзка с европейските фондове. Освен това Попов изтъкна, че от гледна точка на обществените нагласи е много важно екоминистерството да започне да общува и комуникира по-активно с експертните граждански организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.