Властта подтичва след случващото се

Автор: Николай Слатински, фейсбук

Нашата власт през последните десетина години постоянно подтичва след случващото се. Тя реагира, има реактивно поведение.
А сега е времето на т.нар. „черни лебеди“ – събития, за които почти отникъде не следва, че ще се случат, а като се случат, последиците са огромни.
Реагирането беше не вчера, а онзиден. Науката наричаше това Вълната на Безопасността. Тогава именно поведението бе реактивно.
Вчера беше Вълната на Сигурността, когато поведението бе активно, действаше се превантивно.
Днес е вече Вълната на Риска. При нея поведението е про-активно и се опира на ранно сигнализиране. Това е качествено нов, съвременен подход.
Но нашата власт през последните десетина години не просто не е в час, тя изостава не количествено от процесите, а качествено, тя не е даже във вчера, тя е в онзиден. Тя постоянно подтичва след събитията, реагира, има реактивно поведение.
Затова непрекъснато, ако може да се изразя по-образно, бива хващана от черни лебеди по бели гащи. Непрекъснато си задава въпроса – Какво става? А въпросът днес е Защо става?
Но нашата власт през последните десетина години не е слушала лекции за Рисковото общество, не е чела монографии от съвремената Наука за сигурността. Тя не знае какво е системи за Ранно сигнализиране, Диагностика на критичните уязвимости (които се експлоатират от сегашните рискове), Сценарийно планиране, Стратегическо проектиране.
Нейният език е друг, нейното мислене е друго. Тя така разбира нещата – като се стовари бедата върху обществото ни, да седне на чашка кафе или чаша уиски и да започне да мисли какво да прави – задължително с угрижени физиономии, за да знае обществото, че тя мисли за него и не спи от мислене за него.
И да не се досети обществото ни, че както при всяка демокрация, вината за всичко, което му се случва, е преди всичко у политиците. А едва след това в обективните причини и международното положение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *