ВКС устонови нарушения при разпределяне на дело за КТБ в Апелативния съд

Има нарушения при разпределението на дело, свързано с КТБ. Това е констатирала проверка на трима съдии от Върховния касационен съд в Софийския апелативен съд, пише в. Сега.  Проверката беше наредена, след като съдия Милен Василев, обвини шефката на САС Даниела Дончева, че неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат „силен корупционен мирис“. Василев разказа в писмо до всичките си колеги, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила в друг съдебен състав, а е сложила самата себе си на неговото място. Той свързва действията й с дело от сагата „КТБ“ с материален интерес за над 102 млн. лв, което е било на негов доклад в стария му състав. Въпросното дело било насрочено от съдия Василев за 27 септември. Преди заседанието делото било изискано от Дончева. На 27 септември процесът е отложен за ноември, защото една експертиза не е готова.

Междувременно на 3 октомври зам.-председателят на Софийския апелативен съд (САС) и шеф на Търговското му отделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия съдебен съвет и освобождава състава си. Дончева, която по принцип е граждански, а не търговски съдия, премества Василев на мястото на Гроздев и сама поема делата на Василев. По правило такива размествания стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Василев напомня и досегашната практика, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие.

Тримата върховни съдии – Емануела Балевска, Татяна Върбанова и Борис Илиев, са установили, че „на 5 октомври в 10:52:07 ч. е извършено ръчно преразпределение на делото, въз основа на което разпределеният съдия Милен Василев е заменен със съдия Даниела Дончева“. Това разпределение не е отразено на сървъра на Висшия съдебен съвет.

Няма и взето решение от Общото събрание на съдиите в Апелативния съд за преместване на съдия Даниела Дончева за съдия в Търговското отделение на съда.

В разговора с тримата проверяващи върховни съдии Дончева е обяснила, че досега не се е възползвала от правото си като шеф да председателства съдебни състави от всички отделения.

Правомощията на проверяващата комисия се изчерпват с доклада. Ако прецени, председателят на върховния съд Лозан Панов може да потърси дисциплинарна отговорност от Дончева. Докладът може да бъде ползван и от Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *