ВАС отмени увеличението на минималната работна заплата

Върховният административен съд (ВАС) отмени правителственото решение за увеличаване на минималната заплата на 460 лева през 2017г.  Делото беше образувано по жалба на четири от големите работодателски организации. Така валидният размер на възнаграждението отново е 420 лева, каквото беше миналата година.

Решението на ВАС в полза на бизнеса идва в момент на сериозни дискусии относно минималните възнаграждения. Правителството е заложило минималната заплата да стане 600 лв. Работодателите не само са против постоянните годишни увеличения, а настояват държавата вече да не определя минималната работна заплата по административен път.

Бизнесът иска долната граница на възнагражденията да се решава в диалог единствено със синдикатите.

Отсъждането на ВАС потвърждава, че работодателите ще останат незаобиколим фактор. Административният съд отменя решението от 26.01, с което заплатата стана 460 лев, тъй като е взето без да бъде обсъдено с бизнеса.

Така е уважена жалбата на четирите големи работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Определянето на  този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство“, гласи коментара на БТПП за решението.

Работодателите смятат, че административните увеличения на МРЗ не са основани на реалната икономика и ще доведат до съкращения на работници и увеличение на цените.

Синдикатите са на мнение, че именно ниските нива на заплащане спъват потреблението и икономическото развитие.

В същото време финансовият министър Владислав Горанов потвърди намерението на правителството да увеличи минималната заплата още.

„Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата“,

заяви Горанов след правителственото заседание днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *