Уволниха шефа на Литературния музей

В сряда изненадващо беше освободен от длъжност директора на Националния литературен музей Пламен Георгиев-Крайски, въпреки отличната му годишна оценка от Министерството на културата. Според представеното от пресцентъра на музея писмо, Крайски е получил 86% одобрение за извършената си дейност през 2016 година. Атестацията е била извършена от дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ към министерството. Крайски бива уволнен едва година, след като спечели конкурса за директор на НЛМ през месец март 2016 г. Биографична справка посочва, че преди това той е част от основателите и почетен председател на кръга „Будител”. Преди пенсионирането си е бил заместник-председател на Държавна агенция „Архиви” по време на правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов, а впоследствие е преподавал в УниБИТ, оглавяван от Стоян Денчев.

Причината Пламен Крайски да бъде уволнен е публикация в сайт, от която се вижда, че той паркира колата си в двора на къща-музей Яворов, съобщи министърът на културата Боил Банов. На Крайски, който е в пенсионна възраст е предложено да получи шест заплати накуп или да бъде освободен дисциплинарно и той е приел да получи обезщение.

За поста му се спряга поетът Атанас Капралов, който е член на СБП. Капралов е бил секретар на съвета за култура в родния си град, уредник в Дома музей „Пеньо Пенев“, главен редактор на вестник „Ориент експрес“, общински съветник и председател на комисията по култура и вероизповедания в Димитровград, директор на Драматичен театър „Апостол Карамитев“, председател на СНЦ „Компакт арт“ София. Капралов е автор е на стихосбирки  и на книжката за деца, на сборници със спомени за родния си град.  По негови стихове песни изпълняват Михаил Белчев, Ваня Костова, както и изпълнители от „Пайнер“. Според Крайски Капралов е имал възможност да се докаже като човек, способен да управлява музея, но за времето, в което му и бил заместник, не е показал необходимите качества. “Човек, който пише чалга текстове някак не може да отговаря за администрирането на музеите на българските класици”“, каза пред БНР  Марияна Кирова от екипа на Литературния музей.
Текстове за чалга изпълнители е писал и бивш зам.-министър на културата по времето на Тройната коалиция Надежда Захариева. Вдовицата на големия поет Дамян Дамянов е автор на редица любими на българите песни като “Може би” на “Сигнал” и “Разпилей ме цялата” на Лили Иванова, както и на текстове за  “пеперудата” Кати и за Райко Кирилов.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *