Уволненият зам.-министър не съжалява, че няма да остане на поста

Уволненият заместник-министър на здравеопазването д-р Стоил Апостолов не съжалява, че няма да остане на поста. Той смята, че при така стеклите се обстоятелства решението на премиера Бойко Борисов да го свободи заради телевизионен репортаж е правилно. Това каза самият Апостолов късно снощи в „Часът на Милен Цветков“

Вчера министър-председателят уволни зам.-здравния министър след излъчен репортаж в предаването „Господари на ефира“. В него пациентка на бургаска болница, чийто управител е бил Апостолов, показа сгрешена епикриза, според която тя е била оперирана, а всъщност й е направена пункция.

От болницата „Бургасмед“ обясниха, че се касае за допусната техническа грешка, направена от човек без медицинско образование.

От лечебното заведение са категорични, че няма злоупотреба с пари на здравната каса и в цялата история на заболяването и документация по случая е станало ясно за каква намеса става дума.

На въпрос какво се е случило Стоил Апостолов обясни: „Това беше преди няколко месеца. Дойде екип на „Господари на ефира“, излъчиха репортаж.  Ние дадохме официално писмено становище на екипа, изпратихме го до ръководството на адреса, посочен в сайта. В него сме обяснили всичко след извършена от наша страна вътрешна проверка. Да, действително това, което бе написано в епикризата на госпожата, която представи, е така, но след проверката се установи, че има явна фактическа грешка, тъй като от цялата документация, която се намира в лечебното заведение – история на заболяването, журнали и така нататък, е видно, че е сбъркан номерът на протокола, написан в епикризата. Това е извършено оттехническия секретар, който не е медицинско лице. Всичко е обяснено“.

 Предложението Стоил Апостолов да стане зам.-министър е било на министър Николай Петров. На въпрос дали проф. Петров е знаел за случая, Апостолов отговори, че не е знаел. „Аз съм управител десет години, имал съм много случаи. За всичко ли трябва да му кажа“, попита уволненият зам.-министър.
Настоящият управител на болницата д-р Заприн Пепелов, който наследил Апостолов на поста, заяви, че вече има наказан за допуснатата грешка. Това била служителката, сбъркала при преписването на оперативния протокол.

Експерти от Здравната каса и Изпълнителна агенция „Медицински одит” ще проверяват частната бургаска болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *