Цацаров си пожела по-малко политика в съдебната реформа

Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща с Анатолий Карпов.  Участие в нея взе и боксьорът Кубрат Пулев, съобщава „Фокус“. По думите на Цацаров всеки, който участва в съдебната реформа, трябва да обясни как според него ще се случи това. Той уточни, че ако чуе ясни идеи, би могъл също да коментира неговата представа за съдебна реформа.

Главният прокурор добави, че оценява изключително положително избраните от квотата на съдиите членове на ВСС. Според него „изборът на колегите заслужава уважение“.

„Мисля, че това ще бъде добре работещ Висш съдебен съвет. Законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и е израз на съдебната реформа. Ще го кажа още веднъж – ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила“, заяви Цацаров.

Главният прокурор отказа да коментира поисканата от представляващия ВСС Димитър Узунов оставка на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.  „Нямам никакво намерение да задълбочавам институционалния дебат. Разбира се, няма да мълча, ако Панов го прави“, каза още Цацаров.

„Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи“, коментира Цацаров на срещата по повод изказването на Карпов по-рано днес в интервю за Би Ти Ви, че славянската азбука идва от Византия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *