Тръмп уволни шефа на ФБР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е уволнил директора на Федералното бюро за разследване на САЩ, съобщи Белият дом, цитиран от „Ройтерс“. Заповедта влиза в сила незабавно. Джеймс Коми бе назначен с 10-годишен мандат, но началникът на контраразузнаването, играещ ключова роля в разследването на това дали има връзки между кампанията на Тръмп и Русия, е отстранен.

Източници казват пред „Ройтерс“, че разузнавателните агенции на САЩ не са били уведомени предварително за решението на Белия дом.  Майкъл Хейдън, бивш директор на ЦРУ, направи сензационното изявление пред CNN, че Коми може би е отстранен не заради това, което е направил миналата година по време на кандидатпрезидентската кампания, а защото може да направи нещо през 2017г.

Сенатор Чък Шумър, лидер на малцинството на демократите, направи специално изявление, в което каза, че остава сянка на съмнение, че Коми е отстранен като част от опит да бъдат прикрити предстоящи разкрития от разследването за връзките с Русия. Той добави, че ако е имало друг проблем с директора на ФБР, той би трябвало да бъде отстранен преди месеци, когато Тръмп влезе в Белия дом. Шумър призова с разследването да се заеме „безстрашен, независим, специален прокурор“.

Сенатори демократи като Ричард Блументал от правната комисия и Патрик Лийхи директно направиха паралел с действията на президента Ричард Никсън в разгара на скандала „Уотъргейт“. „Абсолютно невъобразимо е президент на САЩ да уволни човека, който разследва активно екипа му. Това е злоупотреба с власт. Това е пародия, платена с парите на данъкоплатците. Министърът на правосъдието сериозно се злепостави като препоръча уволняването на директора на ФБР“, каза Блументал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *