Тръмп поздрави Ердоган за победата, в Турция удължиха извънредното положение с три месеца

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави по телефона турския си колега Реджеп Ердоганза победата му на референдума, който разширява правомощията му, съобщи Ройтерс, като се позовава на източници от президентския дворец в Анкара. По неокончателни резултати 51,4 на сто от гласувалите са подкрепили поисканите от Ердоган конституционни промени, предвиждащи преминаване от парламентарна към президентска система на управление.

Междувременно турското правителство удължи извънредното положение в страната с още три месеца, заяви снощи пред журналисти в Анкара вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Това е третото поред удължаване на извънредното положение след опита за преврат на 15 юли миналата година. Решението на правителството ще бъде внесено за утвърждаване в парламента

По-рано вчера Съветът за национална сигурност на Турция препоръча на правителството да удължи с още при месеца, от 19 април, извънредното положение в страната.

С цел да бъде гарантирана защитата на правата и свободите на гражданите, демокрацията и принципите на правовата държава, беше взето решение да се препоръча удължаването на режима на извънредното положение“, се посочва комюнике на Съвета за национална сигурност.

Извънредното положение бе удължено за последно с три месеца на 19 януари. То дава право на правителството да заобикаля парламента при приемането на нови закони и да ограничава или суспендира права и свободи, когато сметне за необходимо.

Междувременно стотици хора излязоха снощи по улиците на Истанбул да протестират срещу резултата от спорния референдум за въвеждане на президентска система в Турция, в който хората, отговорили с „да“, печелят с незначителна преднина, предаде ДПА.

Около 2000 протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: „Крадец, Убиец, Ердоган!“ Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията.

В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха постери, на които пишеше: „Не“-то не е приключило, а тепърва започва.“ Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове.

Противниците на президента Ердоган критикуват мярката, твърдейки, че тя е използвана като претекст за смазване на несъгласието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *