Страсбург: Прокурорите трябва да търпят повече критики

По отношение на прокурорите, както и на останалите държавни служители границите на приемливите критики трябва да бъдат по-широки, отколкото по отношение на частните лица. Това пише в съдебното решение на Европейския съд по правата на човека в полза на бившия софийски районен прокурор Славчо Кържев, съобщи „Де факто“.

Кържев заведе дело в Страсбург, след като преди години беше осъден за обида от двама свои колеги заради интервю. Пловдивският окръжен съд приема, че са обидни фразите: „Опитвах се да победя мафията в прокуратурата“; „Най-нездравите елементи в прокуратурата“; „Много парчета боклук излязоха на повърхността… сега ме смазаха“, „прокурор Рушветчийски“. Те са навредили на честта и достойнството на прокурорите Б.К. и Г.Ч. и са провокирали у тях „чувство на унижение“. Тогава Кържев е осъден на 1000 лв. глоба, по 5 хил. обезщетение на двамата прокурори, което заедно с лихвите прави 14 826 лв. Сега данъкоплатците ще му възстановят тези пари.

Европейският съд отбелязва, че окръжният съд „е изгубил поглед върху общото съдържание на интервюто на жалбоподателя“. Критичните реплики са били изречени, докато той е обсъждал предполагаемата корупция в прокуратурата и усилията от негова страна да се бори с нея.

Според съда Кържев е използвал твърде агресивни думи, езикът му е бил неприятен, критикувал е някои от опонентите си, но това е свободата му на изразяване. Освен това интервюто му повдига въпроси от значителен обществен интерес и не представлява безсмислена обида. Освен това засегнатите са упражнили правото си на отговор няколко дни по-късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *