Спешни мерки за обновяване на КАТ-София

На ден през столичния КАТ минават 2500 души и около 900 автомобила, а в пиковите часове и дни, дори повече. Крайната цел е пълна електронизация, за която е необходимо време.

До тогава успоредно правителството под ръководството на министър-председателят Бойко Борисов взима мерки за облекчаване на гражданите и административното обслужване. В рамките на два часа министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с вътрешния министър Валентин Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът Томислав Дончев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, експерти от НАП, Министерски съвет и МВР.

Валентин Радев заяви, че проблемите в КАТ са от години. Той посочи, че те са обсъждани с колегите му областните дирекции на МВР в страната. „Сега се опитахме да ги адресираме и да направим бързи стъпки“, коментира Радев. Предстои освежаващ ремонт, освен това закупуване на софтуер, хардуер.

„Всички тези проблеми, буквално като се започне от тоалетните в КАТ – дори и до това стигнахме, машините, които работят, условията, в които работят хората – компютрите, се надяваме в тези два пътя краткосрочно и дългосрочно да намерят решение“, посочи Радев.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че за някои от тези мерки ресурсът, който е необходими, е нищожен. Така било, например с изработването на качествен интернет сайт на КАТ, в който не само да има адреса на съответната служба, а да са описани услугите – какви документи са необходими.

Една междинна стъпка е поне документите да са налични в електронен вид, да ги разпечата и да отиде с готови и попълнени документи. Дизайнът на услугите – кое гише посещаваш първо. Предвижда се ползването на ПОС- терминал за заплащане на съответните услуги. Предвижда се освежителен ремонт, за да станат помещенията по-приветливи за гражданите. „Фокусът е върху гражданите“, коментира Радев.

Относно финансовата страна на изпълнението на мерките – краткосрочни и дългосрочни, министър Радев заяви: „Премиерът ме увери, буквално ми каза, че ако до вторник съм готов – е готов в сряда с постановление на Министерски съвет да се отпуснат средствата, примерно за компютрите в обслужващите места, гишета“, коментира вътрешният министър. По думите му дори табелите трябва да бъдат опростени.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че приоритет на правителството е да мисли за гражданите.

Той обясни, че справките, които са необходими за един документ, следва да се правят по служебен път, а не гражданинът да обикаля и да събира документи, за да ги предоставя на друга администрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *