Социалното министерство ще назначава бавачки на деца, които не са приети на ясла

Социалното министерство ще се бори с недостига на места в детските ясли и градини в големите градове, като осигурява детегледачи за децата на родителите, които желаят да се върнат на работа. Това ще стане чрез проект по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, който стартира наесен, съобщи ресорният заместник-министър Зорница Русинова.

Кандидатите за детегледачи трябва да са безработни, а родителите ще доказват, че детето им не посещава ясла или детска градина.  Идеята на социалното министерство е да осигури възможност на майките да се върнат на работа, а в същото време безработни лица да се грижат за децата им, но само ако не са записани в ясла или детска градина, обясни Зорница Русинова.

„В повечето случаи това са хора, които са в предпенсионна възраст или са близки до семейството-баби или роднини. Трябва да са безработни. В момента работим по самия механизъм и се надяваме от есента да стартира програмата“, допълни заместник-министърът.

Все още се уточнява броят на детегледачите, които ще бъдат наети по проекта, но повечето от тях ще бъдат насочени към градовете с недостатъчно места в детските заведения. Заплащането ще бъде почасово и в размер на ставката на минималната работна заплата. Децата могат да бъдат на възраст до 5 години. Стойността на проекта е 20 милиона лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *