Скандално обезщетение ограничи достъпа на хора до домовете им в кв. Павлово

Протест в кв. „Павлово“ заради парцел, който отрязва достъпа на хората до входа им. По думите на живущите в сградата – няма достъп на линейка и пожарна, защото мястото се оказва прекалено близо до блока. Живущите се притесняват, че на мястото на парцела до тях може да бъде построена сграда.

Блокът съществува от 1981 г., а през 1992 г. проблемният парцел е реституиран и когато живущите са започнали да засаждат дръвчета и да озеленяват около блока разбират, че пред сградата им има поземлен имот, информира репортерът на Bulgaria ON AIR Петьо Атанасов.

„Този имот за нас е най-голямото притеснение, защото прекратява напълно достъпа до входа ни. Нашите следващи действия ще са насочени към това да се зададат въпроси към столичните институции – защо и как се стигна до узаконяването на този имот“, коментираха потърпевшите.

По думите на кмета на район „Витоша“ Теодор Петков наистина има ограничен достъп до блока, но за съжаление това е реституция на парцела още от 1992 г.

„През миналата година в Столичния общински съвет внесохме искане за урегулиране на имтота. Заедно със съветниците решихме, че трябва да се направи ново обявяване на процедурата. Уведомихме гражданите, за да знаят какво се случва“, коментира още кметът.

Според него сега случаят е в ръцете на главния архитект на София и той ще вземе решение какво да се случи с парцела.

Блокиран е достъпът на столичани до домовете им в жилищен блок в кв. „Павлово„. Собственик на реституиран парцел постави ограда около терена и затвори достъпа до блока, информира и  bTV.

Наследникът на собственици, които са били обезщетени за построяване на блока е успял да си върне двора на баба си. Сега възнамерява да строи.

Пространството е било отчуждено преди 1989 година, за да бъде построен блокът. Хората, които имали имоти на това място, са били обезщетени. През 90-те наследниците получили възможност да върнат обезщетението на държавата и да вземат терените на техните предци.

Живеещите в блока, някои от които са и собственици на апартаментите, построени върху тези отчуждени терени, питат как, защо и кой е разрешил този поземлен имот да се появи във вече урегулиран поземлен имот.

Нотариалните ни актове са от 1996 г. Откупили сме право на строеж, допълнително сме плащали средства за озеленяване, казаха собствениците на апартаменти.  Ще изискаме тази преписка от Министерството на финансите, за да видим как са се случили всички тези обезщетения, какво е плащано. Чувам от хората, че реално стойността на това, което е платено, към тогавашния курс на долара е било около 200 долара„, отбеляза Петков.

По същия начин е върнато и пространството от другата страна на блока в същия столичен квартал „Павлово“. Там се очаква върху паркинга да се строи жилищна сграда. На мястото има и къща, която се пада на ъгъл. Преди години тя се разширила с още няколко метра. Разстоянието от разрешената пристройка до блока е не повече от два метра, описват потърпевши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *