Ще има увеличение на заплататите в МВР, но не ясно кога и с колко

Синдикатите настояват за увеличение с 15% от началото на юли и заплашват с протести, ако това не стане. Само че не е ясно кога ще има увеличение с колко.  МВР шефът Валентин Радев обаче отсече, че въобще не е доволен от срещата им вчера с зам.- министъра Стефан Балабанов, след която стана ясно, че ще има повишение на възнагражденията, но не беше уточнено с колко и от кога.

„Аз не съм доволен от това, което са се разбрали, защото не са говорили за това, което исках, а моята молба към синдикатите беше: Дайте ми аргументи за скок на заплатите, те не са се разбрали да дадат аргументи, а да дойде някой друг да им реши задачата, финансовият министър, шефът на финансовата комисия в НС“, коментира Радев.

Според него желаещите да станат полицаи на терен били малко, всички искали да са инспектори, и вероятно една от причините затова са точно заплатите, но все пак трябвало да има и реални аргументи за кои длъжности да се дадат повече пари.

Освен това бил чул, че полицаите се оплаквали от липсата на униформи, а в момента складовете на МВР били пълни и те знаели много добре, че могат да си вземат. Иначе и Радев призна, че последните седем години щатната численост в системата на МВР е намаляла в пъти.

Причините затова обаче били различни, като една от тях е отпадането на някои дейности. Той се зарече, че ще има промени в Закона за МВР, но изцяло нов няма да е пише.

Нормативната уредба обаче ще претърпи поправки след анализ, който ще е база за създаването на нов структуро – функционален модел.

Според Радев само тогава ще се даде ясна представа за функциите и числеността на служителите.

„Прави се редукция на състава, на места се намаляват, другаде се увеличават“, обясни Радев.

Иначе МВР си продължавало работата по основните задачи: спиране на нелегалните мигранти, охрана на границата, ефективно противодействие на тероризма, организираната престъпност, битовата.

По време на петъчния парламентарен контрол МВР шефът увери, че към момента ГДБОП не е установила интернет сайтове, свързани с Ислямска държава.

По думите му в ГДБОП преимуществено работи специализиран орган за обезпечаване на киберсигурността, а тя е залегнала и като една от основните цели в дейността на МВР за 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *