СГП отказа да образува досъдебно производство срещу Елена Йончева

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов срещу депутата от „БСП за България“ Елена Йончева за издаване на държавна тайна във връзка с оградата по българо-турската граница. Това съобщиха от държавното обвинение.

Повод за сигнала са телевизионни участия на депутата от БСП от началото на юни, по време на които тя говори за стената. Показва и снимки, с което, според Симеонов, е поставила под риск националната сигурност на страната и е дала съвет на мигрантите как да я преодоляват.

Възложено е било на ДАНС да провери дали са нарушени разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата.

След снети писмени обяснения от множество лица, информация от Гранична полиция, Министерски съвет и ДКСИ, данни, че Елена Йончева е извършила престъпление, не са установени. Включително и защото тя се е позовала на публично достъпни в парламентарните архиви изявления на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Затова и Софийската градска прокуратурата е прекратила проверката по сигнала на Симеонов срещу Йончева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *