САЩ удариха въздушна база на Асад в Сирия, Турция ги поздрави и иска още

Тази сутрин американски ракети, изстреляни от бойни кораби в Средиземно море, удариха въздушна база на правителството в Сирия. Това е първото открито нападение на САЩ срещу Башар Асад и президентът Доналд Тръмп обясни, че то е в отговор на хилическата атака, извършена от Дамаск върху град Идлиб. Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми определи нападението като опасно и деструктивно. „Иран осъжда използването на химическо оръжие. В същото време обаче смятаме, че е опасно и разрушително то да бъде използвано като извинение да се предприемат подобни едностранни действия от страна на САЩ. Така се нарушават международните закони“, заяви Касеми.

Турция гледа позитивно на удара върху сирийската въздушна база. Международната общност трябва да остане на тази позиция срещу „варварството“ на сирийското правителство.

Въздушната атака срещу Сирия може да се възприема като акт на агресия от страна на САЩ срещу страна членка на ООН, заяви председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на Руската федерация Виктор Озеров, съобщава „Ройтерс“.

Американските ракети са ударили самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари. Все още няма официална информация за загинали.

„Призовавам всички цивилизовани страни да се присъединят към нас, за да сложим край на кръвопролитията в Сирия. Няма спор, че правителствените сили в Сирия използваха забранени химически оръжия и нарушиха ангажиментите си към Конвенцията за химически оръжия и пренебрегнаха решенията на Съвета за сигурност на ООН“, заяви Тръмп след атаката.

 

Цената на петрола се повиши с повече от 2% до едномесечен връх , след като САЩ нанесоха удар с десетки крилати ракети по авиационна база на Башар ал Асад. След това обаче търговията малко се успокои заради информацията, че става дума за еднократна наказателна акция и инфраструктурата и доставките на петрол в Близкия изток не са застрашени.

Сирийската опозиция изрази задоволство от атаката срещу позиции на властта. Близки до Асад местни медии определиха ударите като агресия.

Турският президент Реджеп Ердоган смята, че американският удар срещу сирийската ВВС база не е достатъчен и е наложително да се предприемат още действия.
„Искам да кажа, че оценявам положително тази конкретна стъпка. Но дали тя е достатъчна? Аз не смятам така… Дошло е време да се предприемат стъпки, за да си постигне сериозен резултат за защита на потискания сирийски народ“, посочи Реджеп Ердоган.
Турският президент възприема сирийския лидер Башар Асад като един от основните регионалните съперници.

Визитата на Рекс Тилърсън в Русия ще се състои, съобщи РИА Новости. Медията се позовава на говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.
Очакваме го да дойде и да ни обясни странните неща, които вършат, каза Мария Захарова. Така тя припомни, че Москва ще очаква от Тилърсън да обясни позициите на Белия дом за американския удар с ракети Томахоук в Сирия.
Тилърсън ще посети Русия на 11 и 12 април. Според външното министерство на Русия Сергей Лавров и Тилърсън ще обсъдят Сирия, Северна Корея и Украйна.
По време на визитата в Москва Тилърсън се очаква да повдигне въпроса за Крим, дислоцирането на крилати ракети и руската роля в сирийската гражданска война.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *