САЩ и Сарбия си размениха остри реплики

Официални представители на САЩ и Сърбия публично си размениха остри обвинения относно стратегическите насоки, по които се движи Сърбия. Първо зам. – помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Хойт Брайън Ий открито по време на икономически форум в Белград заяви, че „страните, които искат да се присъединят към ЕС, трябва много ясно да демонстрират тази своя воля“. „Няма как да седите на два стола едновременно“, каза Хойт Брайън Ий. Тази нощ сръбският военен министър пусна остро изявление срещу „недипломатичния натиск“. Изявлението бе направено ден преди срещата на Хойт Брайън Ий със сръбския президент Александър Вучич. „Държавите трябва да изберат на коя страна са, независимо от факта колко трудно е това. Страната трябва да направи своя стратегически избор. Това трябва да бъде част от официалната политика. Така, както това направи Хърватия и превърна членството си в ЕС в цел №1 или пък Черна гора по отношение на НАТО. Много е важно делата да бъдат по-силни от думите. Да има много ясни послания“, каза още американският дипломат. Той припомни, че Вучич като премиер и президент ясно е казал каква е целта на Сърбия, но в същото време иска добри отношения с Русия. „Не е много ясно как ще направи такъв баланс“, каза още Хойт Брайън Ий. Американският дипломат каза, че за САЩ е много важно държавите от Западните Балкани да бъдат стабилни. „Докато има нерешени спорове, има риск от конфликти“, предупреди Хойт Брайън Ий. Според него „руската представа се различава от европейската визия за Балканите“. „От действията на Русия става ясно, че тя иска да има разединени Балкани, а не силни и обединени“, каза той. Хойт Брайън Ий се възмути и от натиска на Москва срещу Сърбия чрез искането си нейния персонал в Международния хуманитерен център в Ниш да получи дипломатически статут. „Подобно нещо не съществува в международната практика“, подчерта американският дипломат.

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че  „това е най-тежкият и най-недипломатичният натиск върху тяхната страна и правото сами да решават“. „Не знам каква ще бъде реакцията и отговора на президента Вучич, но съм сигурен, че той ще съумее да се справи с натиска, както това е правил винаги досега“, написа Вулин в специално изявление. „В лично качество мога да кажа, че това изявление не е от приятел и човек, който уважава Сърбия, който уважава нашата политика, който уважава правото ни сами да решаваме…Сърбия ще взима решенията си самостоятелно, независимо от това колко са велики онези, които смятат, че може да вземат решения вместо нас“, пише още в изявлението на Вулин. Хойт Брайън Ий се възмути и от факта, че в Сръбската военна академия преподават лица, които са били осъдени от Международния Трибунал в Хага и са изтърпели наказанието си за извършени военни престъпления. „Това не е добър знак от страна на правителството“, каза още той.

Миналата   седмица стана ясно, че властите в Белград назначават генерал Владимир Лазаревич като преподавател във Военната академия, припомни БГНЕС. През 2009 година той бе признат за виновен и осъден от Хага за извършени военни престъпления по време на войната в Косово срещу цивилното население. Премиерът Ана Бърнабич публично защити назначаването му в Академията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *