Русия, Турция и Иран се споразумяха за свикване на Сирийски народен конгрес

Държавните ръководители на Турция, Русия и Иран се споразумяха за свикване на Сирийския народен конгрес за диалог като една от първите стъпки за установяване на приобщаващ диалог в раздираната от война страна. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руските медии.

Говорейки след срещата си с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и с иранския си колега Хасан Рохани, Путин уточни, че тримата лидери са инструктирали дипломатите си, органите за сигурност и отбрана да работят по организирането и датата на конгреса.

Държавното ръководство на Сирия е ангажирано с мирния процес, конституционната реформа и свободните избори, наблюдавани от ООН, допълни руският президент след тристранната среща, която се проведе в руския черноморски курорт Сочи.  Тримата президенти са се разбрали да увеличат усилията си за окончателното ликвидиране на терористичните групировки в Сирия.

От своя страна Ердоган заяви, че Турция дава приоритет на изключването на „терористичните елементи“ (както определи политическата и военната структура на сирийските кюрди) от процеса на разрешаване на проблемите в Сирия, като тя нямало да бъде под един покрив с „терористи“, които подкопават нейната национална сигурност.

Турският държавен глава призова международната общност и заинтересованите страни в Сирия да подкрепят усилията на трите страни за разрешаване на кризата.

Тримата президенти обсъдиха постоянно политическо решение на сирийската гражданска война, която влезе в седмата си година и коства живота на около 400 хил. души.

2 Коментара по статията “Русия, Турция и Иран се споразумяха за свикване на Сирийски народен конгрес

 • 23.11.2017 at 21:02
  Permalink

  Браво. А за тези 400 000 жертви няма ли да има Международен трибунал? Нали на целия свят е ясно кой е виновен?

  Reply
 • 23.11.2017 at 1:08
  Permalink

  Защо не реагираха по същия начин при Либия, Ирак и Афганистан? И за Йемен защо всички мълчат??

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *