Руски медии обявиха, че Турция поема опасен курс към султанат

Най-радикалната политическа реформа в Република Турция след времената на основателя й Кемал Ататюрк дава на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган огромни пълномощия, каквито никой турски лидер не е имал почти цяло столетие, пише „Комерсант“ по повод неделния референдум за конституционни промени в азиатската страна, пише Дарик.

Консолидацията на властта протича впрочем при поляризация на обществото – копнеещите за „силна ръка“ постигнаха победа на референдума с минимална преднина. Противниците на президента се страхуват от по-нататъшно затягане на гайките в Турция – допускат, че властта може да въведе смъртно наказание и да се откаже изцяло от курса към евроинтеграция, посочва вестникът.

Турция пое опасен курс към султанат„, констатира в заглавие „Независимая газета“. Референдумът доведе до позитивна реакция на местните фондови пазари и закрепи местната валута спрямо долара. Но резултатът от вота, който се очаква да разшири президентските пълномощия и юридически да ускори вземането на външно- и вътрешнополитически решения, е трудно да бъде оценен без опасения – експерти допускат, че референдумът ще засили експанзионистичните намерения на Анкара, се казва в коментара.

„Ердоган постигна своето“ и Турция се превръща в президентска република, но той „получава пълна власт над една разцепена страна с растящ потенциал за конфликти и насилие“, предупреждава политологът Фьодор Лукянов в „Росийская газета“.

„Турският икономически бум остана в миналото – до голяма степен тъкмо зарадиполитическото и особено външнополитическото суетене на вожда. Стратегията за повишаване на международното влияние е под въпрос – Анкара се оплете в отношенията и със своите съседи, и с великите сили. По европейското направление виждаме остра взаимна неприязън и неясни заплахи. Също и разцепление в обществото – както по етническите (кюрдите), така и по социалните линии“, обяснява анализаторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *