Румен Петков склонил Борисов ГЕРБ да подкрепи “Белене”

Бившият министър на вътрешните работи и депутат от левицата в 41-то Народно събрание Румен Петков взриви публично –по БНТ – новинарска бомба с твърдението си, че е разговарял сравнително неотдавна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Както и че е търсил и получил подкрепата на Борисов за рестарт на проекта „АЕЦ Белене”.    

„Разговарял съм с Борисов преди три месеца по много важни, според мен, въпроси”, каза Румен Петков. И добави, че става дума за среща с чуждестранен инвеститор за проекта “Белене”. – “Аз лично съм щастлив от това, че такава среща се проведе и го считам за един от личните си политически успехи, защото в срещата (с чуждестранния инвеститор) господин Борисов е поел ангажимента, че ПГ на ГЕРБ би подкрепила рестартирането на проекта “Белене” и преосмисляне решението на Народното събрание”, поясни още Петков. След което подчерта, че на следващия ден е информирал за срещата и министър-председателя. Което в случая означава, че е информирал премиера Пламен Орешарски…

Румен Петков изложи вижданията си затова къде е загадката.

Според него тя е именно в позициите по „Белен” – защо след като ГЕРБ ще подкрепи строителството на “Белене”, БСП не желае да го направи.

“Не е виновно правителството, въпросът е в Народното събрание. Имаме гаранцията на ГЕРБ, че ще подкрепи едно такова решение, БСП продължава да бяга от проекта “Белене”. Значи председателят на моята партия вероятно е поемал някакви ангажименти, Бог знае къде”, предположи Румен Петков и подчерта категорично, че за него “Белене” е кауза.

“Втората тема, по която съм разговарял с генерал Борисов, е необходимостта в Плевен, където кметът е от ГЕРБ, да се изгради спортна зала”, продължи Петков, който е известен със спортните си пристрастия, макар и най-вече към моторните спортове. Та пред БНТ Румен Петков подчерта, че с генерал (от резерва на армията, тъй като МВР се девоенизира. Бел. на ред.) Бойко Борисов не са коментирали политически теми. Така и не стана ясно защо, след като по думите на Петков, един от проблемите на българските политици е именно липсата на говорене помежду им.

“Аз считам, че трябва да има активен диалог Станишев – Борисов – Местан, защото едно от нещата, от които страдаме най-много през тези 23 години, е, че всяко следващо правителство открива книгата от начало”, поясни Петков.

Оказа се, че Румен Петков активно си контактува и обменя мисли с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, както и с шефа на ДАНС.

Пред вътрешния министър Йовчев и шефа на ДАНС Писанчев формулирах наши разсъждения с президента Първанов, че сме обект на подслушване и проследяване. Те ме увериха, че няма такова нещо и държа да подчертая, че им вярвам. Това каза в “Още от деня” бившият депутат от БСП Румен Петков. Той допълни, че ще си позволи да направи препоръка на бивши служители (от службите), “че когато се занимават с незаконно подслушване, проследяване, филмиране, записване, не бива да разчитат прекалено на активните твърдения на боса си, че той държи нещата в прокуратурата”.  В същото време Румен Петков отказа да конкретизира кой кого следи, подслушва, проследява, филмира, записва незаконно.

„Смешно и жалко е да се твърди, че двамата с президента Първанов ще обсъждаме с Борисов какъвто и да е политически проект, каза още Румен Петков. – “Ние трябва да решим въпроса за нас. ГЕРБ губи от тази ситуация (проектът АБВ – б.р.). Ако това се осъзнае на “Позитано”, ще бъде много голяма крачка напред, защото с този проект ние ще дадем възможност на хората, които са разочаровани от Станишев и партийното ръководство, да гласуват”, обясни още Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.