Работодатели и синдикати търсят заедно с кабинета решение на кризата с ТЕЛК

Държава, работодатели и синдикати ще търсят решение на кризата с ТЕЛК. Това ще една от темите на днешния съвет за тристранно сътрудничество.
Хиляди пациенти се оказаха със забавени решения от ТЕЛК, заради отпадането на методиката за определяне на процентите на трайната неработоспособност.
След като съдът отмени методиката, лекарите не връщаха пациенти, но и не можеха да издават решения за освидетелстване.
Социалните партньори ще разгледат и проект на Постановление на МС за приемане на Наредба за медицинската експертиза, както и проект на Закон за изменение на Закона за бюджета на ДОО за 2017 г. В дневния ред на заседанието са включени още проект на Постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост и проект на ЗИД на Кодекса на труда.

От 22 май  всички ТЕЛК-ове в страната преустановиха работа.  Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК София призова проблемът да се реши спешно, за да може ТЕЛК-овете да възобновят дейността си.  „Всички хора, на които предстои освидетелстване и съответно пенсия, ще останат без пенсия, ако много бързо не бъде решен въпросът”, предупреди д-р Холевич.

„Заедно с национално представителни организации на хората с увреждания, сме внесли днес в Министерството на здравеопазването цялостен законопроект за реформа в експертизата, включително и за промени в действащата наредба за експертиза, която в общи линии съответства на всичко, което е обжалвано. Направили сме го без да знаем, че е или ще бъде обжалвано,” добави Холевич.

Наредбата бе атакувана от онкоболна жена, която заведе дело срещу начина по който се отпускат пенсии, без ясно разписани правила. Атакувано бе и внасянето на наредбата – без мотиви, както е изискването на Закона за нормативните актове. От здравното министерство обявиха, че имат готова наредба, но се чака мнението на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще се проведе днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *