Путин прие поканата на Радев да посети България

Държавният глава Румен Радев поздрави в телефонен разговор президента на Руската Федерация Владимир Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия – 12 юни. По време на двадесетминутния разговор, който се проведе по инициатива на българския президент, беше отбелязана дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ, съобщи президентският прессекретариат.
По повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България, българският държавен глава отправи покана към своя руски колега да направи официално посещение в страната ни през 2018 г. Президентът Путин благодари за поканата и я прие, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена. Руският президент благодари на президента Радев и за приноса му за развитието на двустранните отношения.
По инициатива на руския президент беше направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, и беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода, добавя прессекретариата на Радев.

Българският президент Румен Радев и руският му колега Владимир Путин са обсъдили по телефона въпроси, свързани с развитието на руско-българското сътрудничество, съобщи Би Ти Ви два часа по-рано Телевизията се позова на ТАСС, която пък цитира пресслужбата на Кремъл.
„Потвърден бе взаимният интерес към развитието на руско-българските отношения в различни сфери, включително и енергетиката“, казват от там.
Обсъдени били и въпроси, свързани с подготовката на предстоящите съвместни мероприятия, посветени на важни за двете страни юбилейни дати. Става дума за 25-ата годишнина от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество, която ще се чества на 4 август 2017 г., и 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго, която ще бъде отбелязана на 3 март 2018 г.
Разговорът се е състоял по инициатива на българската страна, посочва ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *