Психиатричните болници с дограма от 1939 г.

„За психиатричните пациенти не се отделя и 1/10 от сумата, която се отделя за охрана на политици“. Това заяви за „Здравей, България“ на Нова тв Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.
Тя написа в социалната мрежа гневно писмо до президента Румен Радев, в което го пита защо не се отпускат нужните за лечебното заведение 315 хиляди лева за подобряване енергийната ефективност на сградите.
„За психично болните у нас не се мисли. При нас всичко е втора употреба – линейката ни, служебната кола“, изтъкна Гълъбова
Тя допълни, че предишната зима е била тежка за пациентите, а в най-студените периоди температурите в стаите не са надхвърляли 15 градуса.

Хората с психически увреждания са най-пренебрегвани от институциите в България. Те са следвани от страдащите от умствена изостаналост и хората с физически увреждания. Това показвата педиодичните  изследваня у нас. Колко са хората, страдащи от психични увреждания в столицата, е почти невъзможно да се каже.

Една от причините е липсата на електронна база с данни на хоспитализираните случаи. Пренебрегването на хората с психични разстройства от институциите прехвърля грижата за тях най-вече върху близките.  Психично болният става по-обгрижен, когато е извършил някакво престъпление, защото той вече е признат като опасен за обществото. Чак тогава се стига до някакви извънредни грижи, а  служителите в социалните служби не се чувстват подготвени да работят с психично болни хора.

Изследванията констатирт още, че ниските социални осигуровки, проблемите със социалната адаптация и малкото лечебни заведения са основните проблеми на хората с психични разстройства в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *