Псевдоексперти говорят за Сирия по опорни точки за медийни дебили

Напоследък знайни и незнайни „експерти“ дават изключително „компетентни“ мнения по проблемите на Близкия изток и Сирия. Има хора, които се считат за експерти, само защото носят арабски фамилии, въпреки, че единственото, което са чели в последните години, са инструкции как да си получат грантовете. Искам да разсея няколко заблуди, разпространявани от въпросните експерти като опорни точки за медийни дебили.

Първо. ИДИЛ, наричани ДАЕШ на арабски, не са загубили от своите територии в Ирак. Само преди три дни иракският премиер Хайдер Ал-Абади с половин уста призна пред канал France 24, че иракската

армия към настоящия момент не е в състояние да превземе градовете, държани от Ислямска държава. Т.е. ДАЕШ не се свива. Вярно е, брадатите главорези не са разширили своята територия отново, но това е защото от месец насам цялото им внимание е насочено към Сирия, където руснаците им дадоха яка жега.

Второ, руснаците винаги са имали военна база в Сирия, но тя се намира в Тартус от 1971г. и е съвсем малка, самите руснаци я наричаха „бензиностанция“. Сериозно руско военно присъствие в Сирия се появи едва преди няколко месеца, заради изгражданато на новата база в Латакия. Не руснаците закрепиха Асад, а това, че голяма част от християнското население и алевитите виждат в него единствената стена между себе си и главорезите. Показателно, че бежанците бягат от ДАЕШ е това, че Асад в момента контролира едва 20% от територията на Сирия, в които е концентрирано 80% от населението.

Трето, Асад няма да влезе в топ 5 на политическите ангели. Но е факт, че по негово време Сирия беше люлка на толерантността, където християнските празници бяха национални празници и не напразно много българи даваха мило и драго да отидат да работят в Сирия, защото „диктаторът“ беше развил икономиката много повече от икономиката на демократична България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.