Проверка във Фонда за лечение на деца откри нарушения

Проверка във Фонда за лечение на деца е открила редица сериозни нарушения, част от които са дадени на прокуратурата. Това съобщи БНТ. Проверката е за периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г., в по голямата част от който фондът се ръководи от проф. Владимир Пилософ. Проверката е направена от специално назначена комисия от Министерството на здравеопазването заради по сигнал на петима членове на Обществения съвет. Те сигнализираха за подменени решения на контролния орган. Докладът е от 127 страници, 24 от тях не са публични, защото информацията от тях е предоставена на прокуратурата, съобщава БНТ.
Сред сериозните нарушения са заявления за помощ, които въобще не са придвижвани и разглеждани; документи и решения, бавени с месеци, неизискани или забавени становища на външните експерти, както и решения за лечение без мнението на независими специалисти. В други случаи пък решенията са били взети само със становище на комисии от заинтересованите болници. Проверяващите са попаднали и на заповеди на директора за лечения, бавени с месеци, както и върнати заявления от Обществения съвет, заради непълна документация. Има случаи, в които се търси мнението на един и същ експерт, който дава непълни становища. Липсват и декларации от болниците за провеждане на обществена поръчка за медицинските изделия, финансирани от фонда.
Докладът е бил предоставен на здравното министерство на 2 декември 2016 година. От 8 щатни служители на администрацията, 7 са назначени в нарушение, а длъжностните им характеристики имат сериозни пропуски. Освен това директорът не е осигурил работеща система за финансово управление на милионите харчени от фонда, и има основание да се смята, че той не е управлявал законосъобразно и ефективно публичните средства. Комисията установява също, че болниците в нарушение на правилника, са фактурирали медицински изделия на цени,определени след пряко договаряне, което провокира съмнения дали са защитавани финансовите интереси на фонда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *