Промени в закона за земеделските земи разрешават строежи по морето

Спешни промени в Закона за опазване на земеделската земя ще позволятудължаване на срока за строителство на земи с променен статут. Това предвиждат измененията в закона, които минаха на първо четене в комисия по земеделие в парламента с подкрепата на всички депутати. Промените, които ще позволят и строителство наапетитни имоти по Черноморското крайбрежие, скараха опозицията и управляващото мнозинство на председателски съвет в Народното събрание. Това разкри пред Дарик един от народните представители, който е и вносител на промените в закона – Йордан Апостолов от Обединени патриоти.

Със законопроекта се предлага удължаване от 6 на 9 години на срока, след изтичането на който, ако изграждането на обекта не е започнало, решението за промяна на предназначението на земеделската земя губи правно действие. Иначе казано – срокът, който изтича на 23 май 2017 година, се удължава с три години – до 2020 година.

Това означава, че ако промените в закона минат и в пленарната зала, инвеститорите ще могат да започнат забавеното си строителство и да го реализират до 2020 година, без да губят променения статут на земите.

Това засяга и парцелите по Черноморието, които са с променен статут – обикновено отземеделски земи в терен за застрояване.

Тази промяна събуди недоволството и на природозащитници, които определиха законопроекта като лобистки с цел осигуряване на зелена светлина за широко строителство по черноморското ни крайбрежие.

 „Първият въпрос е какво ще отговорим на хората относно таксите, които са платили на държавата. Таксата няма да бъде възстановена, т.е. стотици и хиляди хора от цялата страна, които са извършили тази процедура, ще пият една студена вода с тази такса. На второ място, какво се случва с инвестиционни намерения, които през тези години не са могли да намерят финансиране за изграждането на съответния обект, за който е отредена територията и този месец или след 2-3 месеца намерят финансиране за реализиране на своите идеи, представят ги пред банката и в един момент се казва, че теренът, върху който трябва да се строи, е земеделски и проектът отпада“, обясни пред Дарик един от вносителите на промените – депутатът от Обеднени патриоти Йордан Апостолов.“Ние не можем да делим хората на база на това къде в страната са се извършвали тези инвестиционни намерения по промяна на предназначението“, допълни той.Промените в закона са внесени от група народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *