Прокуратурата погна Илко Семерджиев за заплаха за уволнение на шефа на ИАЛ

На 03.04.2017 г. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването за престъпление в престъпление против реда на управлението. Той е обвинен в това, че на 24.03.2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от Илко Семерджиев лице за свой заместник, съобщиха от спецпрокуратурата.
На 20.02.2017 г. в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на агенцията.
На 27.02.2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването, би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев.
На 24.03.2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посочения човек, ще го уволни. Илко Семерджиев е заявил: “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“, и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси и че няма да го слуша нито секунда повече.
Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че потърпевшата е директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова, която бе нарочена за смяна в края на февруари и началото на март, но след остри реакции от страна на професионалната общност, запази поста си.

Според събраните по делото данни на 20 февруари Семерджиев се срещнал с нея и й посочил човека, когото трябвало да назначи за зам.-директор на въпросната агенция. Впоследствие Стоименова направила проучване на протежето на министъра и установила, че притежава „дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на агенцията“.

Седмица по-късно посоченият от Семерджиев човек лично отишъл при шефката на ИАЛ и настоял да бъде назначен. Тя обаче му обяснила, че бизнесът му би го поставил в конфликт на интереси и затова така и не го назначила на високата длъжност. На 24 март министър Семерджиев заплашил подчинената си, че ако не изпълни волята му, ще я уволни.

„Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“, заявил министърът, подчертавайки, че не го интересуват „моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече“, добавят от държавното обвинение.

„Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства. Разполагаме с гласни доказателства на двама свидетели, очевидци на този разговор“, коментира малко по-късно в понеделник Арнаудова пред журналисти, добавяйки, че общо четирима души са разпитани досега по делото.

За приемник на Асена Стоименова начело на ИАЛ се спрягаше Боян Доганов, който действително е работил със Семерджиев и участва в няколко консултантски фирми във фармацевтичния бранш, което го поставя в условия на конфликт на интереси да заема ръководен пост в лекарствената агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *