Прокуратурата обвини директора на Онкоболницата в безстопанственост

Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура обвини директора на Специализираната болница за активно лечение по онкология Валентин Ангелов в безстопанственост“. Според обвинението от това са последвали щети в размер на 1 901 561, 86 лева, се казва в съобщение на прокуратурата.

Обвинението е свързано с обществени поръчки за доставка на лекарства, проведени в периода 2013 г.-2015 г. Според прокуратурата директорът на болницата е допуснал да бъдат заплащани доставки на лекарствени продукти на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Заплащани са доставки на лекарства, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и такива на цена, по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък, както и от реинбурсната, заплащана от НЗОК.

От болницата са били заплащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени, се казва в съобщението. Прокуратурата посочва и че са заплащани лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка съгласно договорите с доставчика, но неустойка не е била начислена и платена.

 

Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност“. До момента са разпитани 80 свидетели и е изготвена комплексна съдебна експертиза. На Валентин Ангелов е наложена най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *