Прокуратурата не намери престъпление във ВМА, пращат одита на АДФИ

Военно-апелативната прокуратура извърши служебен контрол на постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за отказ да се образува разследване по доклад от вътрешен одит на ВМА, както и допълнителна проверка. Няма достатъчно данни за извършено престъпление, става ясно от постановление, изпратено и до медиите. Повод за него беше казус с бившия шеф на болницата и доскорошен здравен министър Николай Петров.

Повторната проверка бе по одитен доклад на Министерството на отбраната, в който се обсъжда законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за период от три години. Както софийската военна прокуратурата, така и горната инстанция не е намерила достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

При извършения служебен контрол е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. За това се стига и до повторна проверка.

От Военно-апелативната прокуратурата обаче предлагат наблюдаващият прокурор Адалберт Кръстев да бъде дисциплинарно наказан за формално извършване на началната проверка по случая.

И въпреки че не са намерени данни за престъпление, военните прокурори пращат случая на АДФИ заради констатирано нарушение по правилника за прилагане на закона за обществени поръчки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *