Правосъдното министерство си отмени противоконституционен проектозакон

Правосъдното министерство, оглавено от служебния министър Мария Павлова, сътвори прецедент в законодателството. Първо на страницата на министерството бяха публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за българското гражданство, които в нарушение на конституцията забраниха на българите в чужбина да гласуват на президентски и парламентарни избори, ако не са живели последните три месеца в България, а после министър Павлова свали проекта с мотива, че не е знаела какво пишело в предложенията. Тя уволни шефа на дирекция „Съвет по законодателството“, въпреки, че по процедура проектозакон не може да се публикува на страницата на ведомството, ако не носи подписа на зам.-министър или на министър.

С промените се въвеждаше принципа на уседналост за гласуване за парламент и президент. Според предложенията само граждани, които са живели последните три месеца в страната, могат да гласуват на тези избори. Условие за уседналост в България има за местни и европейски избори Предложението бе мотивирано с решението на Конституционния съд по дело № 4 от 2011 г., в което се казва, че няма „дописване“ на основния закон при въвеждането на уседналостта за местните избори и избори за Европарламент. Юристи и политици обаче предупредиха, че ако въвеждането на принципа на уседналост бъде подкрепено от 44-ото народното събрание, българите, които живеят в чужбина ще се окажат без възможност да гласуват, а това противоречи на основния закон. ГЕРБ даде нарочна пресконференция, с която поиска да не бъдат нарушавани правата на милиони граждани, които живеят в чужбина.
Сваленият проектозакон предлагаше и промени в Закона за политическите партии и изборното законодателство така, че главният прокурор да може да иска от ЦИК мотивирано заличаване регистрацията на партия, коалиция или инициативен комитет, които системно нарушават определени забрани в ИК. Като такива са посочени невъзможността синдикалните и работодателските организации да провеждат предизборна агитация на работните си места или ако в предизборната кампания участват религиозни институции.

В преходните и заключителните разпоредби на Закона за българското гражданство беше записано, че на регистрираните в България вероизповедания им е забранено да бъдат финансирани от чужди държави и техни организации, освен по силата на международен договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *