Поставят „Бронзовата къща“ на мястото на съборения мавзолей

Столичният общински съвет разреши на мястото на съборения от Евгени Бакърджиев мазволей на Георги Димитров край Градската градина да се издигне 11-метровото произведение „Бронзовата къща“, дело на живеещият в Австрия българския творец Пламен Деянофф. От обсъждането между съветниците се разбра, че Столичната община ще плати за охраната и осветлението на произведението, но все още не са направени изчисления колко ще струва това. Не е известно и кой ще плати демонтирането на произведението.

„Бронзовата къща“ ще е скулптурна сграда – произведение на изкуството и пространство за събития, която е съставена от бронзови елементи. Произведението беше представено на четири обсъждания за две месеца. Окончателното решение е, че „Бронзовата къща“ ще бъде висока 11 метра и ще остане в София от януари до декември 2018 г.

По предложение на автора Пламен Деянофф и посолството на Австрия в България, тя ще се издигне на мястото на съборения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров. Поводът е председателството на Съвета на ЕС, което България и Австрия ще поделят догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *