Полша е готова да приеме мигранти от Европа

Полша е готова да приеме мигранти от Европа, но отказва да изпълни схемата на ЕС за разселване и приемане на имигранти от Близкия изток и Африка. Това заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски в интервю за РИА „Новости“.

Полша е открита за миграция. Миналата година ние издадохме 1 267 000 визи за украинци. Половината от тези визи са разрешителни за работа…Ние също сме отворени за миграция не само от Украйна, но също и от Беларус и други държави. Не искаме да участваме в задължителен процес за разселване на мигранти от Близкия изток и Африка. Не искаме да изпълним решението на ЕС, прието през септември 2015 г.„, поясни министърът.

През 2015 г. ЕС прие солидарен план за разселване на 160 000 бежанци от Италия и Гърция в останалите страни членки. Тогава полското правителство се съгласи да приеме 6 200 бежанци, предимно от Сирия. Но след парламентарните избори същата година властта беше поета от евроскептичната партия „Право и справедливост“. Тя отказва да изпълни плана.

Според Вашчиковски схемата на Брюксел е в нарушение на европейските договори.

„Миграцията е политика на държавата. Предполага се, че миграционният процес трябва да бъде регулиран от политиката на страната. Зависи от пазара на труда и зависи от демографията. Ако държавата се нуждае от имигранти заради липсата на работна ръка и отвори пазара си за работници…и полското правителство регулира миграционната политика спрямо тези фактори, имам предвид демографския и пазарa на труда“, добави полският външен министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *